уторак, 22.октобар 2019.

ПРОСЛАВИЛИ СМО 60-ти ДАН ШКОЛЕ

Прича о школи у Бежанији почиње давно. Замислимо ово место на капији 18.века.
Диван је кићени Срем…у њему Бежанија, добри људи широкога срца ко равница њина, а као у сваком селу, ту су црква, кафана и школа.
Не знамо имена првих, малобројних ђака и учитеља. Претпоставка је да су наставу у почетку изводили свештеници. Постоје писани трагови да је школа почела са радом 1836. године у згради у црквеном дворишту, 1873. подигнута је нова школска зграда са две учионице, а 1891. сазидана је нова школа, на два спрата, једина двоспратница у тадашњем Срему.
Година 1889. се налази на Решењу о оснивању школе. Од тада је прошло 130 година, те стога ево нас на овом великом јубилеју. За време предратне Краљевине Југославије школа је била четвороразредна; ратних година настава се одвијала повремено, а у послератној Југославији, кад је школа постала осморазредна, наставници уз своје стручне предмете предају и друге; тако наставница српског језика предаје и хигијену, а наставница физике – ручни рад и домаћинство. Настава физичког васпитања се изводи у сали за игранке. Број ђака се значајно повећао, па је изграђена нова школска зграда са 15 учионица, 2 кабинета, 1 радионицом, фискултурном салом и библиотеком. Школу похађа 982 ученика сврстаних у 26 одељења, а наставу изводи 38 наставника. У новој, модерној школској згради настава почиње да се изводи 22. октобра 1959.године. Дан усељења у нову школску зграду и Дан ослобођења Бежаније од фашистичких окупатора прославља се од тада као Дан школе.

Данас обележавамо још један јубилеј – 60 година рада у овој школској згради.

У дугом веку школа је мењала име више пута. Најпре се звала Пучка школа, па Државна мешовита пучка школа, па Основна школа „Бежанија“, а од 1. марта 1953. се зове Основна школа „Јован Стерија Поповић“.

У протеклих 50 година школа је имала специјалну сарадњу са другим школама. 1976.г. школа се збратимила са ОШ“Фрањо Пушкарић“ из Новог Загреба;
крајем 80-их збратимила се са ОШ из Осојана са Косова и Метохије; 2009. школа потписује Повељу о сарадњи са ОШ „Метлика“ из Словеније и са основним школама „Јован Стерија Поповић“ из Вршца и из Велике Греде. Временом је „Стерија“ постала школа матица од које су се одвојиле ОШ „Милан Ракић“, ОШ „Кнегиња Милица“ и ОШ „Младост“. Највећи број ђака школа је имала почетком 80-их година када је за преко 2000 ученика настава извоћена и у просторијама околних месних заједница.

Данас када обележавамо јубилеј – 60 година рада школе – школу похађа више од 1000 ученика и у њој ради преко 70 наставника и сарадника. Успех наших ученика на завршним испитима је годинама у врху на нивоу општине и града. Посебно смо поносни на наше спортске успехе. Успехе нижемо на разним пољима, сви, до данашњих дана. Са поносом и обавезом гледамо уназад на све што смо урадили и што је сведочанство да дух школе „Стерија“ не јењава, већ траје и даље.

Главни организатор обележавања овог великог јубилеја је директор школе Дејан Павковић.  Координатори свечане академије су учитељице Жељка Попов Шешум и Душанка Павковић.
У програму свечане академије учествовали су ученици од 5. до 8. разреда, на велику радост и задовољство пиблике и наставника који су их спремали: Јован Кантар, Нада Митровић Узелац, Данијела Матић, Марија Милинковић, Драган Ђокић, Јелена Ковачевић, Бранка Ракић Дринчић, Љиљана Козомара…

Scroll to Top