eTwinning

“Be My Chef”- Sharing recipes, learning new cultures and making friends

У току ове школске године шесторо ученика одељења 7/2, Александра Легин, Урош Млађеновић, Ивона Милићевић, Алекса Марић, Коста Радукановић, и Вукашин Ђекић, заједно са њиховом наставницом енглеског језика Славицом Предолац, учествовало је у eTwinning пројекту “Be My Chef”- Sharing recipes, learning new cultures and making friends.

Циљ пројекта био је представљање своје и упознавање других култура кроз кулинарску призму. Ученици су били подељени у групе по двоје, а свака група је имала задатак да направи неко јело, популарно у својој земљи и прикаже процедуру спремања.

Продукт пројекта је заједничка дигитална књига рецепата на платформи StoryJumper:

Поред наших ученика, у овом пројекту су учествовали и ученици из Турске, Румуније, Италије и Пољске.

ОШ „Јован Стерија Поповић“ добила eTwinning ознаку за 2023. и 2024. годину

Основна школа „Јован Стерија Поповић“ нашла се међу 30 образовно-васпитних установа из Србије које су добиле ово престижно признање. Школа која добије eTwinning ознаку препозната је као школа која је активна у eTwining заједници, кроз пројекте у којима учествује даје изузетан допринос у промовисању њених вредности и представља узор другим школама. ЕTwinning школа има високу видљивост на европском нивоу и део је посебне eTwinning групе за размену добрих пракси, сарадњу са другим школама и учешће у програмима стручног усавршавања. Ова ознака показује да eTwinning заједница препознаје ангажовање и активности не само појединачних учесника eTwinning-а, већ и целе школе у којој тимови наставника и школског руководства раде заједно.

Getting to know you

Циљ пројекта је да учесници, ученици из школа из Србије, Шпаније, Пољске и Турске, представе себе на разним нивоима. У току трајања пројекта представљамо своју школу, град и земљу, упознајемо једни друге са традицијом и обичајима својих земаља, али такође износимо и своја лична искуства, ставове и допадања. Употребом разних метода и веб алата (PowerPoint, Canva, Twinspace, имејл)  као и на онлајн састанцима путем Zoom-а или Meet-а ученици, на њима близак и забаван начин, упознају вршњаке из четири различите европске земље и уче много тога о њиховим државама и традицији.  Кроз комуникацију на енглеском језику ученици примењују и унапређују своја знања овог језика, као и вештине комуникације.

            Поводом Ускрса разменили смо ручно прављене честитке са нашим другарима. Ово су честитке које су стигле у нашу школу.

Божићне честитке широм Европе – Christmas Cards around Europe

ученици 2/4 праве честитке
ученици 2/3 праве честитке

Овај пројекат европског карактера је реализован током децембра 2019. и јануара 2020., а идеја је настала на међународном образовном порталу eTwinning.У њему су учествовале 24 школе из 21 различите европске земаље. Србију су представљали ученици одељења 2/3 и 2/4 са наставницом енглеског језика Десанком Симић-Баждар. Замисао је била да ученици узраста од 7 до 9 година честитају једни другима Божић и Нову годину. То су урадили на два начина – кроз кратку снимљену видео поруку постављену на групу на eTwinning-у, као и кроз божићно-новогодишње честитке које су сами направили.Деца су честитке једни другима упутила на енглеском као и на свом матерњем језику. За слање честитки коришћена је „обична“ пошта“. Затим су сви учесници пројекта добијене честитке представили на карти Европе. Ученици су демонстрирали своју креативност кроз прављење божићних честитки. Користили су енглески језик и такође имали прилику да чују друге европске језике. Научили су нешто ново о обичајима различитих европских земаља и побољшали своја знања о географији Европе. Ово је био први пут да наша школа учествује у пројекату на eTwinning-у, те смо стекли вредна искуства и познанства које ћемо користити у будућим пројектима.

честитке спремне за слање
пано са добијеним честиткама

Наша школа је и ове године  део међународног пројекта „Божићне честитке широм Европе“ / „Christmas cards around Europe” на образовном порталу eTwinning. Ученици одељења 3/4 и 3/5, заједно са својим учитељицама и наставницом енглеског језика, су ручно правили божићне честитке, које су затим поштом послате у 14 основних школа из 12 различитих европских држава (Шведска, Немачка, Шпанија, Португалија, Италија, Словачка, Словенија, Турска, Пољска, Грчка, Румунија, Бугарска и наравно ми – Србија). Поред тога, снимљени су и кратки видео записи кретивног процеса израде честитки у свакој од школа учесница. Ученици су на снимку такође пожелели срећан Божић једни другима на матерњем и енглеском језику. У току трајања пројекта ђаци су се упознали са различитим европским језицима, видели како изгледају школе и учионице у другим државама и забавили правећи божићне честитке за другаре широм Европе!

SDGs: Lights, Camera, Action!

Овај eTwinning пројекат под називом “SDGs: Lights, Camera, Action!” реализован је у априлу 2022. и усмерен је ка подизању свести ученика о циљевима одрживог развоја. Ови циљеви представљају глобални позив на акцију, како би спречили сиромаштво, заштитили животну средину и климу и створили услове да сви живе у миру и просперитету. Реч је о 17 међусобно повезаних циљева који се односе на највеће проблеме и изазове са којима се суочавају људи у целом свету. У пројекту учествују школе из Шпаније, Пољске, Турске и, наравно, Србије. Користећи савремене технологије и знања из енглеског језика, свака учесница је одабрала и направила кратак филм о једном од циљева одрживог развоја. Ученици четвртих разреда, заједно са наставницом енглеског језика Десанком Симић-Баждар, одабрали су циљ „Одговорна потрошња и производња“ са акцентом на одговорну потрошњу хране. Наши ученици су тако постали „Стручњаци за храну“ („Food Experts”) и том приликом разменили своја искуства и савете са другарима из Европе.

ETwinning projekat „Christmas lapbooks exchange”

Učenici šestog razreda, zajedno sa svojom nastavnicom engleskog jezika, Slavicom Predolac, učestvovali su u eTwinning projektu „Christmas lapbooks exchange”. U ovom projektu partner je bila škola u Poljskoj. Zadatak učenika bio je da na kreativan način pokažu kako se slavi Božić u njihovoj zemlji. Svaki učesnik u projektu napravio je lepbuk u kome je predstavio običaje karasteristične za svoju zemlju i lepbuk namenio jednom od vršnjaka iz partnerske škole. Lepbukovi su poslati poštom, a na ovaj način učenici su upoznali običaje i kulturu i ostvarili kontakt sa vršnjacima iz druge države.

eTwinning пројекат International Cards and Culture Exchange

Ученици трећег разреда, заједно са својом наставницом енглеског језика, Десанком Симић-Баждар, и ове школске године учествују у eТwinning пројекту „Међународна размена честитки и култура“ (International cards and culture exchange), у коме деца узраста 7-11 година размењују ручно прављене честитке писане на матерњем и енглеском језику и шаљу их „обичном“ поштом. Циљ је да се деца упознају са различитим традицијама и обичајима, користећи енглески језик, као и да стекну свест о богатству и различитости европских култура и језика. Поводом ускршњих празника, стигле су нам честитке од другара из далеке Литваније.

Учешће у међународном eTwinning пројекту
"Write for the Multilingual Book"

У току претходне школске године, ученици осмог разреда  који су похађали додатну наставу из енглеског језика, Никола Грујић, Барбара Пантовић, Антонија Ћирић, Жана Јеловац, Дуња Новаковић, Михајло Божић и Софија Хинић, заједно са њиховом наставницом енглеског језика, Славицом Предолац, учествовали су у међународном eTwinning пројекту Write for the Multilingual Book. Поред наше школе, у пројекту су учествовале и школе из Португалије, Шпаније, Пољске, Италије, Северне Македоније, а координатор је била школа из Турске. Ученици су имали задатак да напишу причу са темом Дан на другој планети, на матерњем и енглеском језику. Све приче су се нашле у електронском и папирном издању књиге под насловом Write for the Multilingual Book, а сви аутори прича и њихове школе добили су по примерак папирног издања књиге. Овај пројекат школе награђен је eTwinning националном и европском ознаком квалитета.

Током ванредног стања и наставе на даљину наша школа била је координатор eTwinning пројекта My Day in the Quarantine, у коме је задатак ученика био да кратким текстом или цртежом опишу један свој дан у карантину. У овом пројекту су, поред нас, учествовали ученици и њихови наставници из још 9 држава и то: Португалије, Турске, Шпаније, Велике Британије Северне Македоније, Холандије, Хрватске, Пољске и Румуније. Радови ученика нашли су се у електронској књизи My Day in the Quarantine на платформи Storyjumper.

Scroll to Top