ДОГАЂАЈИ

Хуманитарна акција
"Пипи добра чарапа"

Већ неколико година у нашој школи се спроводи хуманитарна акција Пипи Добра Чарапа. Крајем новембра и крајем марта ученици четвртог и шестог разреда прикупљају чарапе за штићенике новобеоградског Свратишта за децу.

Овог марта ученици четвртог разреда су прикупили 288 пари чарапа за другаре из Свратишта.

06.03.2023.

Пројекат вршњачке едукације „кућни љубимци“

У настојању да наставу учинимо бољом и занимљивијом у четвртак, 2.марта 2023.г је тим ученица 6/3 одржао 5 предавања на тему „Кућни љубимци“ ученицима другог разреда. Тим су чиниле Елена Митровић, Милица Вучетић, Теодора Цветков, Катарина Петровић и Ивана Латас.

Координатор тима и организатор активности је била Сузана Плавањац, педагог школе

07.06.2021.

XIX међународни фестивал поезије деце песника

„ИЗДАНЦИ“

Ове године на XIX Међународни фестивал поезије деце песника „Изданци”, пријавили су се ученици београдских школа, као и ученици школа из Вршца, Велике Греде и Метлике у Словенији. Пристигле су 123 песме, а учествовало је 89 ученика од I до VIII разреда.

Избор награђених и похваљених песама направио је жири у саставу:

 1. Сара Радојковић, песникиња – председник жирија
 2. Биљана Марковић, учитељица, члан жирија
 3. Нада Митровић Узелац, библиотекарка, члан жирија

Посебну захвалност дугујемо господину Владу Димоском на помоћи у организацији фестивала.

Због епидемијске ситуације, завршна свечана приредба неће бити одржана, а дипломе, похвале и награде ће бити послате на адресе школа. 

ЛИКОВНЕ ИЗЛОЖБЕ УЧЕНИКА ТРЕЋЕГ И ЧЕТВРТОГ РАЗРЕДА

У току марта и априла постављене су ликовне изложбе ученика трећег и четвртог разреда. Изложба ПРОЛЕЋЕ представља ликовне радове ученика 3/2. Ова изложба је поздрав пролећу и буђењу живота. Иницијатива и организација Сузана Плавањац, педагог школе, ментор Љиљана Инђић, одељењски старешина 3/2.

Изложба БОНТОНЧИЋ  представља ликовне радове свих одељења ученика четвртог разреда и приказује начине подршке коју ученици могу пружити другарима са посебним потребама. Ова изложба је део активности Тима за борбу против насиља. Иницијатива и организација Сузана Плавањац, педагог школе, ментори Душанка Павковић, Бранка Ракић, Светлана Дрча и Жељка Попов Шешум  одељењске старешине четвртог разреда, техничка помоћ Нада Станков, психолог школе.

ОБЕЛЕЖАВАМО ДАН ВОДА (22.март)

Ученици млађих разреда наше школе, у оквиру пројекта Еразмус плус КА2 стратешких партнерстава „Бринимо о водама, учимо у школама“, обележавају данас Дан вода (22.март). Поред наше школе, учесници у овом двогодишњем пројекту јесу школа из Грчке и Турске.

У наставку су линкови који воде ка продуктима нашег тимског рада:

– Виртуелна галерија са више од 175 радова ученика, учесника у ликовном конкурсу за одабир логотипа пројекта
– Видео клип у коме првачићи рецитују стихове песме о води „Чувајмо природу“
– Споту песме о води „Чувајмо природу“

Национални дан књиге

Поводом Националног дана књиге, 28. фебруара, ученици наше школе (поготово најмлађи ученици), укључили су се у акцију „Читајмо наглас“ и на различитим местима у школском простору, наглас су читали одломке из књига по избору.

*Ученици ПРВОГ разреда: добили су чланске карте школске библиотеке!

*На пригодан начин, промовисан је чаробни свет књиге – значај читања књига, као и значај и историјат Народне библиотеке Србије, једне од најстаријих српских установа културе.

СВЕТИ САВА - школска слава 2021.

Поштовани ђаци, драги чланови колектива, поштовани гости сајта наше школе,
данас прослављамо нашу школску Славу Светога Саву. Данас прослављамо „најлепше и највеће српско дете“, како је писао наш дивни Милош Црњански. Светитеља и Просветитеља нашег народа. На данашњи дан цело небо клања се нашем Светом Сави и прославља његов богоугодни, богочовечански и свети живот. Данас се сећамо и ми како смо га свечано, пуни љубави и његовог светосавског духа прослављали приредбама, речима, делима, иконама и цртежима, песмом и игром. Свако време носи своје бреме. Данас смо и ми, деца Светога Саве, обремењени животним условима небивалим до сада. Али, наша срца горе неизмењеном љубављу према ономе ко нам је дао државу и законе, Цркве и школе, болнице и лечилишта, а надасве показао Пут ка Једино Могућем, који нас узводи на небо међу све Свете нашег рода и народа. Њему приносимо уместо живе приредбе сећање на време када смо га прослављали горућом љубављу. Одгледајмо приредбу коју су наши ђаци снимили на ТВ Храм.

Светоме Сави и његовом делу клањамо се и целивамо његову свету руку на икони молећи га:
СВЕТИ САВО, ЧУВАЈ СВЕ СВЕЧАРЕ СВОЈЕ – ЂАКЕ, УЧИТЕЉЕ И НАСТАВНИКЕ, ТВОЈЕ ПРОСВЕТАРЕ, МАЛЕ И ВЕЛИКЕ. ЧУВАЈ СВОЈУ ДЕЦУ СВЕТОСАВСКУ.

ДА СЕ ВИДИМО И ДОГОДИНЕ У ЗДРАВЉУ И ВЕСЕЉУ И ПРОСЛАВИМО У РАДОСТИ И СВЕЧАНО СВЕТОГА САВУ. СРЕЋНА НАМ ШКОЛСКА СЛАВА!

ДАН ШКОЛЕ - 22.октобар 2020.

Драги наши „Стеријевци“,

Овај дан, важан и свечан, дочекујемо посебно и другачије! Овог пута, Дан школе, обележавамо под облаком епидемије, измењених школских услова и могућности, поштујући правила и такве прилике. Славимо „на даљину“ с блискошћу коју увек осећамо према само нашој „Стерији“!

Уз жељу и наду да наша школа и целокупан њен „тим“ поново буду на окупу, у пуној снази, уобичајеном ритму и потпуном обиму, али и уз уверења да ће се наш прилагођени програм разумети и прихватити, како ред и традиција налажу,
СРЕЋАН ДАН ШКОЛЕ!


У ЗДРАВЉУ НАМ ОСТАЈТЕ БОДРИ И ЧИЛИ
НА ВЕК НАМ СРЕЋНИ И ВЕСЕЛИ БИЛИ!

ЕРАЗМУС У "СТЕРИЈИ"

Већ другу годину заредом наша школа може да се похвали да је активни учесник програма Еразмус плус. Успешно приводимо крају један пројекат мобилности, почињемо са активностима у вези са другим, а по први пут смо и партнери у пројетку стратешких партнерстава. Осавремењивање школе, рад са даровитим ученицима и брига о водама су теме за које верујемо да ће допринети још бољем квалитету и имиџу наше школе.

"СТЕРИЈА" - траг у времену

Основна школа „Јован Стерија Поповић“ је у години обележавања великих јубилеја, 60 година рада у овдашњој школској згради и 130 година постојања у Бежанији на Новом Београду, остала чувар традиционалних вредности. Реализовањем пројекта „Стерија – траг у времену“ представљена је  као неодвојиви део своје локалне заједнице …
Захваљујемо се свим ђацима и члановима колектива, као и сарадљивим ђачким родитељима, посебно породици Ботуњац.

Више о пројекту на сајту Удружења Стара Бежанија:

ПРИЈЕМ БУДУЋИХ ПРВАКА И ЊИХОВИХ
РОДИТЕЉА у "СТЕРИЈУ"

школска слава

СВЕТИ САВА

уторак, 22.октобар 2019.

ПРОСЛАВИЛИ СМО 60-ти ДАН ШКОЛЕ​

Данас када обележавамо јубилеј – 60 година рада школе – школу похађа више од 1000 ученика и у њој ради преко 70 наставника и сарадника. Успех наших ученика на завршним испитима је годинама у врху на нивоу општине и града. Посебно смо поносни на наше спортске успехе.

У програму свечане академије учествовали су ученици од 5. до 8. разреда, на велику радост и задовољство пиблике и наставника који су их спремали: Јован Кантар, Нада Митровић Узелац, Данијела Матић, Марија Милинковић, Драган Ђокић, Јелена Ковачевић, Бранка Ракић Дринчић, Љиљана Козомара…

Erasmus logo

Up-to-date School

По први пут до сада наша школа узела је учешће у програму Еразмус+ и нашла се на листи образовних установа чији су пројекти
одобрени за финансирање од стране Европске Уније.

"Стерија" прославио риђендан "политике за децу"

Четвртаци основне школе „Јован Стерија поповић“, професори и родитељи обележили су рођендан политике за децу која је ушла у десету деценију.

СПОРТ У "СТЕРИЈИ"

На велики празник Крстовдан, на базену Ташмајдан одржано је такмичење у пливању за Часни Крст у коме је учествовало троје деце из наше школе: Александар Милошевић, Мартина Буквић и Вук Баштовановић. Освојили су две медаље: Мартина Буквић златну, а Вук Баштовановић сребрну. Честитке деци и вероучитељу ђакону Велисаву Миловановићу који су на прави начин учествовали у прослављању овог великог празника и опет узнели име наше школе. БРАВО!!! Свака част!

Још мало спортских вести...

Под руководством наставнице Драгане Шкембаревић, Мартина Буквић и Константин Ковачевић,освојили су златне медаље на Градском такмичењу у пливању! БРАВО!!!
Настављајући традицију у спортском духу, „Стеријина“ екипа одбојкашица уз подршку наставнице Драгане Шкембаревић (у категорији 5/6 разред), на општинском првенству  у конкуренцији  16 школа, освојила је сјајно друго место. БРАВО!!!

Божићне честитке широм Европе – Christmas Cards around Europe

Овај пројекат европског карактера је реализован током децембра 2019. и јануара 2020., а идеја је настала на међународном образовном порталу eTwinning. У њему су учествовале 24 школе из 21 различите европске земаље. Србију су представљали ученици одељења 2/3 и 2/4 са наставницом енглеског језика Десанком Симић-Баждар.  Замисао је била да ученици узраста од 7 до 9 година честитају једни другима Божић и Нову годину. То су урадили на два начина – кроз кратку снимљену видео поруку постављену на групу на eTwinning-у, као и кроз божићно-новогодишње честитке које су сами направили. Деца су честитке једни другима упутила на енглеском као и на свом матерњем језику. За слање честитки коришћена је „обична“ пошта“. Затим су сви учесници пројекта добијене честитке представили на карти Европе. Ученици су демонстрирали своју креативност кроз прављење божићних честитки. Користили су енглески језик и такође имали прилику да чују друге европске језике. Научили су нешто ново о обичајима различитих европских земаља и побољшали своја знања о географији Европе. Ово је био први пут да наша школа учествује у пројекату на eTwinning-у, те смо стекли вредна искуства и познанства које ћемо користити у будућим пројектима.

НОВОГОДИШЊИ БАЗАР

сарадња "Стерије" са ТВ Храм

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ову календарску годину приводимо крају уз дивну сарадњу школе са ТВ Храм, чији је главни координатор наша вероучитељка Др Невенка Пјевач. Организовано је више дешавања/снимања:поводом Никољдана, Материца,Божића…
Неколико дана пре највеће српске Славе Светог Николаја у нашој школи екипа ТВ Храм снимала је ученике II-4 разреда у изражајном казивању стихова, док су ученици VI, VII и VIII разреда извели игроказ као час веронауке посвећен овом великом Светитељу. Представљамо само неке детаље који су у вези са овим радосним догађајем…
Организатори и реализатори:вероучитељка Невенка Пјевач и учитељица Маријана Вељић.

БОЖИЋ
јавни час

Осмислиле и организовале:
вероучитељка Невенка Пјевач и учитељица Маријана Вељић

У нашој школи снимана је 26.12.2019. и специјална емисија посвећена Божићу и божићним обичајима која ће бити емитована на сам дан најрадоснијег хрижћанског празника Божића. Учествовало је преко 120-оро деце песмама, причама, здравицама, стиховима, обичајима,ликовним радовима…
Преносимo радост са снимања као и радост овог великог празника. 

Реализација – учесници у овом перформансу су ученици другог разреда целодневне наставе и четвртог разреда наше школе са учитељицама: Јованка Стојковић, Дубравка Левков, Весна Милеуснић, Драгана Ђокић Чоловић, Марија Калезић Жикић, Драгана Богдановић, Маријана Вељић.

И опет су мали талентовани ђаци наше школе одабрани да говоре најлепше стихове посвећене Мајкама за радосни породични празник Материце.
Прилози емитовани на ТВ Храм…

Тринаест ученика другог и четвртог разреда наше школе водиле су на снимање у студију ТВ Храм, вероучитељка Невенка Пјевач и учитељица Маријана Вељић, уз велику помоћ и подршку родитељке Тамаре Ботуњац.

Активност која је следила јесте учешће наших ђака у снимању поезије за децу, у оквиру дечијег програма при ТВ Храм…
Песме: „Рибарчета сан“ и „Дижимо школе“

2019/2020.
“ДЕМУС - ДЕЧЈЕ МУЗИЧКЕ СВЕЧАНОСТИ”

На општинском такмичењу ДЕМУС „Златна сирена“, који „Пријатељи деце општине Нови Београд“ организују уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја, нашу школу су представљали:
– Урош Ботуњац II-4 (Маријана Вељић,Невенка Пјевач), 1. место
– Јелена Вељић IV-1 (Јованка Стојковић), 1. место
– Маша Бунчић IV-4 (Драгана Дјокић), 2. место
– Марија Краш VI-2 (Јован Кантар), 3. место
– Тијана Ботуњац VII-4 (Маријана Вељић,Невенка Пјевач), 2. место

Првопласирани представљају „Стерију“ на градском такмичењу…

Ученици одељења IV-5 (Веснa Милеуснић), освојили су 2. место на такмичењу „Најраспеванија одељенска заједница“.
Честитке и ученицима и њиховим наставницима!

БГ - спорт

У оквиру дешавања Београдске асоцијације за школски спорт, девојчице „Стерије“,  из VII и VIII разреда, биле су прваци општине Нови Београд у женском фудбалу, уз подршку наставника Дејана Крталића. Освојиле су сјајно друго место на градском такмичењу и пласман на међуокружно такмичење. 

БРАВО!!!

пројекат
ОЧУВАЊЕ И ПРОМОЦИЈА ЋИРИЛИЧНОГ ПИСМА

У Бањалуци ( Република Српска), 29. и 30. новембра 2019. нашу школу је представило 76 радова „Стеријиних“ ученика послатих на међународни пројекат.

„ОЧУВАЊЕ И ПРОМОЦИЈА ЋИРИЛИЧНОГ ПИСМА КАО КУЛТУРНОГ НАСЉЕЂА“

ЦИЉ ПРОЈЕКТА је популаризација и промоција ћириличног писма, као и упознавање ученика и колега из Републике Српске, Републике Србије, Републике Хрватске, Српске допунске школе из Швајцарске …
Цео пројекат је подржало Министарство просвјете и културе Републике Српске (Наталија Тривић, министар просвете РС).
Овај међународни пројекат су подржале и анимирале децу наше школе да у њему учествују својим креативним изражавањем: Нада Митровић Узелац, Невенка Пјевач, Душанка Павковић и Маријана Вељић.

 

ДЕЧИЈА НЕДЕЉА
24. РЕВИЈА СТВАРАЛАШТВА
деце и младих Београда

Као и сваке године у ово време и овог октобра је у нашој школи обележена „Дечија недеља“.
Ученици старијих разреда су се определили да „Дечију недељу “ обележе спортским турнирима.
Ученици млађих разреда су са својим учитељицама уређивали  паное на тему која је уједно и мото  свих активности: „Да право свако – дете ужива лако“.

10. октобра 2019.године уприличен је свечани пријем првака у Дечији савез, у сарадњи са ПД НБГД. Након поздравног говора директора наше школе Дејана Павковића, ученици другог разреда су пуног срца, песмом и осмехом поздравили драге првачиће. Пет одељења ученика првог разреда се представило песмама, рецитовањем, глумом… Свима су подељени  пригодни беџеви и добродошлице ПДНБГД-а.

„Пријатељи деце општине Нови Београд“ организовали су 24. Ревију стваралаштва деце и младих у великој сали Дома културе „Студентски град“,  8. и  9. октобра 2019. године, као део програма Дечија недеља 2019. године, под покровитељством Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Градске управе града Београда Секретаријата за културу. Нa овом „Фестивалу најбољих“, нашу „Стерију“ представљао је
Урош Ботуњац II-4, народном песмом из Врања „Жали Заре“ (којом је освојио прво место на градском такмичењу ДЕМУС Златна сирена

шк. 2018/19.године)

„Игром и песмом до књиге“

У оквиру пројекта „Игром и песмом до књиге“ из програма предузетништво у школи, школска библиотека је обогаћена са 119 књига.

Пројекат је започео у априлу – идеја да ученици четвртог разреда припремају завршну свечаност за крај године, допуњена је идејом да се помогне у обогаћивању фонда школске библиотеке, јер „књига је човеков најбољи друг“, а за неке књиге се увек прави листа чекања.

Школски тим за предузетништво је разредио пројекат којим би се завршетак једног циклуса школовања обележио и показао да је код ученика за четири године развијен и став да школи која даје треба нешто и оставити.

У пројекат су укључене и одељењске старешине четвртог разреда, библиотекарка и чланови тима.

Програм је припреман током маја и јуна, да би се коначно, 12.6.2019. u 18h одржала завршна приредба која је показала колико знамо да играмо певамо, рецитујемо, цртамо, али и колико смо заволели књигу.

ЧИТАЛАЧКА ЗНАЧКА

И ове школске године, ученици наше школе су вредно радили (читали, анализирали, илустровали књижевна дела која су по програму „Читалачке значке“) борећи се за најлепшу ђачку награду „Читалачка значка“, а негујући љубав према књижевности!
Госпођа Драгана Калинић, представник Библиотеке града Београда, прегледала је све дневнике читања, а 15, 16. и 31.маја 2019. одржала је и читалачке часове, после којих је прогласила 19 НАГРАЂЕНИХ и 65 ПОХВАЉЕНИХ ученика! Најлепши дневник читања написала је и илустровала Теа Зековић, 4-5.

Посебно је похваљено одељење 2-3, јер је из тог одељења, од укупно 30 ученика, у „Читалачкој значки“ учествовало 27 ученика. Похвала њиховим учитељицама (Светлана Дрча и Биљана Марковић).Сви ученици, њихови учитељи и наставници српског језика су похваљени, уз жељу да се и следеће школске године ангажујемо у раду овог значајног такмичења!

Дани патријарха Павла

У свечаној сали Шесте београдске гимназије одржана је 21. маја 2019. године Академија поводом манифестације Дани патријарха Павла, чији је циљ да промовише лик и дело патријарха Павла и универзалне хуманистичке, етичке и моралне вредности за које се залагао блаженопочивши Патријарх. Том приликом Патријарх српски г. Иринеј уручио је награду за знање и благочешће, у виду комплета дела патријарха Павла Питања наше вере и статуе и члану нашег колектива, вeроучитељици Невенки Пјевач.

- Велика Греда-

„СТЕРИЈИНИ ДАНИ“

Дана, 10.05.2019.године, организовани су пети драмски сусрети ученика „Стеријини дани“ у Великој Греди. Овај датум је изабран јер је на тај дан 1844.године, обављајући функцију министра просвете, Јован Стерија Поповић донео указ о оснивању Народног музеја у Београду.
Име великог књижевника, драмског ствараоца, родоначелника српске комедиографије, и једног од водећих интелектуалаца свог времена, Јована Стерије Поповића, носи три школе у Србији: основне школе на Новом Београду, у Вршцу и Великој Греди. Наша школа је промовисана колажом, тачније адаптацијом текста Стеријиних дела: „Покондирена тиква“, „Родољупци“, „Кир Јања (Тврдица)“.

Уче(с)ници: Софија Петровић (Фема), Ања Радичевић (Евица), Матија Шаренац (Смрдић), Михаило Дамњановић (Шербулић), Арсеније Вучетић (Кир Јања), Павле Ракоњац (Гавриловић), Војин Прокопијевић (Стерија),
Адаптација и режија: Нада Митровић Узелац; Сарадници: Марија Милинковић, Данијела Матић (професори српског језика и књижевности); Павле Јовановић (техничка подршка и музика); Оливера Савић Кољаја (обезбеђивање позоришних костима)

Према речима нашег директора Дејана Павковића, „највеће богатство су деца и њихово дружење, као и међусобна размена искустава наставника“.
Новобеоградски ђаци су се са ове манифестације вратили богатији за још једно велико искуство након великог изазова, стекли нова познанства дружењем кроз глуму, игру, песму које ће им остати у незаборавном сећању.

Иако титуле и награде нису битне, школу ће красити 4 дипломе:
– најбоља мушка улога: СТЕРИЈА (Војин Прокопијевић)
– најбоља мушка улога: КИР ЈАЊА (Арсеније Вучетић)
– најбоља женска улога: ФЕМА (Софија Петровић)
– за адаптацију текста Стеријиних дела (Нада Митровић Узелац са сарадницима)

БРАВО! СВАКА ЧАСТ!

09.05.2019.

ПРОЈЕКАТ “CUBE II”

- Свако може да учини промену, данас угледао светлост дана-

Дана, 9.05.2019.године, Пројекат “CUBE II” – Свако може да учини промену, постао је видљив за све школске радозналце и пријатеље наше школе. Пројекат се у „Стерији“ спроводи од октобра 2018. године и још траје а бави се људским правима, виђеним очима младих.

У пројекту су активно учествовали ученици одељења седмог разреда, ученици одељења VI-4, психолог школе Нада Станков, учитељица Маријана Вељић, наставнице енглеског језика Десанка Симић Баждар и Весна Ковачевић, али и бројни учитељи са својим ученицима и наставници од првог до осмог разреда.

Како млади размишљају о људским правима? Која права виде као посебно значајна? На који начин свако од нас може да допринесе остваривању људских права? Нека су од питања којима смо се бавили током предходних осам месеци.

Како млади размишљају о људским правима? Која права виде као посебно значајна? На који начин свако од нас може да допринесе остваривању људских права? Нека су од питања којима смо се бавили током предходних осам месеци. Тим наше школе бавио се Чланом 24 Декларације Уједињених нација о људским правима – правом на одмор и слободно време.
Свако има право на одмор и доколицу, укључујући разумно ограничење радног времена и периодично плаћене одморе.
Пројекат се ове године реализује у шест школа из пет градова, а ми смо једина школа из Београда. Осим у Србији Пројекат „Cube“ се спроводи у бројним школама и градовима Шведске, где је и настао, у Будимпешти, Мадриду, Њујорку и Паризу.
Пројекат се реализује по „Cube“ методологији која подстиче младе да размишљају о људским правима.

Пројекат спроводи Ц31 – Центар за развој културе дечјих права и Амбасаде Шведске у Београду у партнерству са Raoul Wallenberg Академијом из Стокхолма и уз подршку Шведског института.

Изложбу наше школе је отворио заменик амбасадора Шведске, господин Joachin Waern заједно са директором наше школе господином Дејаном Павковићем који му је указао гостопримство и отворио пут још једној међународној сарадњи. Овај изузетан тренутак употпунили су и ученици, чланови хора наше школе под руководством учитељице Бранке Ракић Дринчић, ученици „Кјубовци“, ученици и наставници школе. Прва поставка јесте у школском дворишту, а затим и на платоу испред Музеја науке и технике, у оквиру “Миксер фестивала“ 25. и 26. маја, заједно са „Kоцкама“ из преосталих пет градова Србије. .

Поносимо се учињеним!

2018/2019.

XVII МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ПОЕЗИЈЕ ДЕЦЕ ПЕСНИКА „ИЗДАНЦИ“

На овогодишњем Фестивалу су учествовале 22 школе из 4 државе, 236 ученика са 391 песмом.

Чланови жирија: Радислав Јовић (песник), Јован Милановић, Јелена Ковачевић, Данијела Матић, Марија Милинковић, Драган Ђокић, Радислав Витомировић, имали су нимало лак и веома одговоран задатак да вреднују све радове, у сарадњи са координаторком целокупног фестивала Надом Митровић Узелац.

Општи закључак је да су сви радови заслужили усмену похвалу, али и да су многи ненаграђени заслужили да добију награде. Међутим пропозиције фестивала, ограничавају на по једну награду за прво, две за друго и по три награде за треће место у обе категорије, као и неколико писмених похвала. Како наш песник Радислав Јовић рече, чланове жирија радује широк тематски спектар достављених песама у коме се огледа живот из перспективе дечјег поимања света, у песничким сликама детињства и одрастања, уз игру, смех, машту, жеље и стрепње.

Овај фестивал је важан искорак за даровите и упорне ствараоце на путу до њихове пуне књижевне афирмације.

Свечана додела овогодишњих награда и похвалница је одржана 24. априла 2019. уз пригодан шаролик програм ученика од првог до осмог разреда наше школе (у тимској сарадњи професора српског језика са Кантар Јованом, Пјевач Невенком и Вељић Маријаном).

Песник је дао печат фестивалу рекавши:“Како је широм планете обележен Светски дан књиге, ова приредба је део те светске светковине и наш мали допринос да књига никада не изгуби своју чаролију и не поклекне пред најездом разних технолошких новотарија које, не само младима, већ све више и старијима окупирају пажњу“.

22.04.2019.

Представице малих ђака "Стерије"

Луткарска представа “Како спасти дрво“ је продукт еколошких радионица одржаних у одељењу  II-3. Ученици су самостално, уз инструкције и надзор учитељица Биљане Марковић и Светлане Дрче, дизајнирали и израдили лутке од флаша, тканине, папира и трске, а затим их и оживели на сцени.

Луткарском представом „ Како спасти дрво“, ђаци одељења II-3  су освојили на општинском такмичењу, у организацији Пријатеља деце Новог Београда,  прво и на градском, у организацији Пријатеља деце Београда, друго место.

Учествовали су на Другој смотри „ Лутка у школи“, у организацији ДУБ-а и освојили прво место.

Такође су 22.4.2019.  заједно са својим другарима  из III-5 извели сценску и луткарску представу за будуће прваке.Tачније, ОШ „Јован Стерија Поповић“ посетили су предшколци вртића „Бамби“, „Драган Лаковић“ и „Звончица“. Осим поменуте представе, деца су имала прилику да гледају и кратку драмска форму „Снежана и седам патуљака“ у извођењу ученика III- 5, учитељице Весне Милеуснић. Припремљени су им и подељени поклончићи: шарено јаје уз добродошлицу и беџ „Стерије“. Реализатори ове активности јесу чланови РВ трећег и четвртог разреда наше школе.

23.04.2019.

"СТЕРИЈИН" УСКРШЊИ БАЗАР

април 2019.

ХУМАНОСТ "СТЕРИЈЕ" УВЕК НА ДЕЛУ

Некадашњи ђаци наше школе, који су сада у средњој Медицинској школи у Земуну, покренули су иницијативу за организовање помоћи у виду поклон-пакетића оболелој деци на Одељењу онкологије, Универзитетске болнице у Тиршовој. Уследио је позив да се и ми укључимо у ову племениту акцију, што смо и учинили.

 1. 10.4.2019. године певачка група „Анђелчићи“, коју чине ђаци трећег разреда наше школе, наступала је на хуманитарном концерту у Средњој медицинској школи у Земуну, са четири песме: Пошла Тројанка, Ораховцу башто рајска, Ми смо деца неба и Људи ликујте. Урош Ботуњац ђак I-4 разреда, певао је песме: Пећка кандила и Жали Заре да жалимо (којом је победио на градском такмичењу) и Јелена Вељић, ђак III-1, такође победник на градском такмичењу, певала је песму „Малка мома“.
 1. У времену од 15. до 19.4.2019. године са одобрењем директора школе господина Дејана Павковића, спроведена је акција прикупљања поклон-пакетића за децу из Тиршове. Као и увек до сада, ђаци наше школе показали су изузетну племенитост и дарежљивост, од срца дајући своје прилоге.
 2. 24.4.2019. пакетићи се предају оболелој деци. Том приликом наши ђаци из певачке групе „Анђелчићи“ певају неколико пригодних песама покушавајући да макар мало саучествују у њиховој животној борби…

Све активности у оквиру овог пројекта у нашој школи трајале су дуже од месец дана, у реализацији др Невенка Пјевач (вероучитељ) и Маријана Вељић (професор разредне наставе).

    Посебно се захваљујемо бившој ученици наше школе Марији Брлетић, која је ову акцију и покренула. Она је сада друга година Медицинске школе и својим ангажовањем је показала изузетну племенитост, али и да „дух Стерије“ наставља и на овај начин да живи у ђацима који су отишли у „свет“ из наше школе.

15.4.2019.

OСАМ ВЕКОВА

Наша школа укључила се у прославу великог јубилеја – Обележавања 800 година аутокефалности СПЦ. Велика приредба одржана је 15.4.2019. године у Храму Светог Василија Острошког са почетком у 19. часова. Од стране Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке за  организацију целокупне приредбе била је ангажована др Невенка Пјевач, вероучитељ из наше школе заједно са Данијелом Кошћал, такође вероучитељем из ОШ „Драган Лукић“.  Учествовале су све школе са територије Новог Београда и Земуна. Наша школа представила се у два наврата: тачком под називом „Светосавски завет“, која је повезала улогу Светога Саве и данашњи актуелни тренутак у вези са Косовом и Метохијом. У овој тачки су учествовали ђаци првог, петог, шестог, седмог и осмог разреда. Приредба је завршена песмом „Људи ликујте“ у извођењу певачке групе наше школе под називом „Анђелчићи“, коју чине ђаци трећег разреда. Децу су припремале и наш наступ реализовале: др Невенка Пјевач и Маријана Вељић.

Žana Jelovac je IT girl

Naša učenica Žana Jelovac VII-5 osvojila je prvo mesto na takmičenju IT Girls koje organizuje Računarska gimnazija za učenice sedmog i osmog razreda. Takmičenje u pravljenju veb sajta koristeći WordPress održano je 8. marta 2019.
Ovim povodom Žana je bila gošća jutarnjeg programa RTS-a.

Dostupan je i video sa gostovanja:

 

14. / 27. Јануар

САВИНДАН 2019. у "Стерији"

Као и сваке године, свечано смо прославили школску славу Светога Саву пригодним активностима и Светосавском академијом у којој су учествовали ђаци од првог до осмог разреда, обележивши и осам векова аутокефалности СПЦ. Овако је то изгледало…

21.- 23. јануар 2019.

ЗЛАТНА СИРЕНА 2019.

„Пријатељи деце општине Нови Београд“ планирали су Програмом рада за 2019. годину и Календаром заједничких активности за школску 2018/2019. годину програм ДЕМУС – ДЕЧЈЕ МУЗИЧКЕ СВЕЧАНОСТИ, под покровитељством градске управе града Београда Секретаријата за спорт и омладину и подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја. У оквиру ДЕМУС-а за ученике основних школа Новог Београда организовано је општинско такмичење од 21. до 23. јануара 2019. године.

Представнике наше школе припремали су: Јован Кантар, Невенка Пјевач, Јованка Стојковић, Маријана Вељић, Драгана Ђокић Чоловић.

Постигнути су сјајни резултати

СОЛО ПЕВАЧИ:

ЖАНР: СТАРИ МАЈСТОРИ, КЛАСИЧНА ИЛИ САВРЕМЕНА СОЛО ПЕСМА
ДИЈАНА СТАНКОВИЋ V-2, „Креће се лађа француска“; Михајло Дамњановић VIII-1, пратња/гитара

Прво место
ЖАНР: ИЗВОРНА НАРОДНА ПЕСМА
УРОШ БОТУЊАЦ I-4, „Жали Заре“, песма из околине Врања, прво место
ЈЕЛЕНА ВЕЉИЋ III-1, „Малка мома“, песма из Бугарске, прво место
МАША БУНЧИЋ III-4, „Где си било, јаре моје“, прво место
ТИЈАНА БОТУЊАЦ VI-4, ,,Косовски божури“ похвала

ЖАНР: ДЕЧЈА ПЕСМА
ПЕТРА БУДИМИР III-4, „Заљубљени матадор“, друго/3 место

Свима захваљујемо на учешћу, награђенима од срца честитамо, а првонаграђенима као учесницима градског такмичења желимо пуно успеха!

18.1.2019.

ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ

У организацији Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке одржано је на Крстовдан, 18.1.2019. године пливање за Часни Крст на базену Ташмајдан. Учествовали су ђаци из 45 школа са територије Беорада. Такмичило се у четири категорије: млађа група – дечаци и девојчице и старија група – дечаци и девојчице. Поздравне речи многобројној деци, родитељима и вероучитељима упутили су о. др Драгомир Сандо, председник Одбора за верску наставу, Градски секретар за спорт Драгана Белојевић и Председник спортског савеза Београда Драган Томашевић. Екипа наше школе бројала је четири члана: млађа група – Вук Баштовановић и Катарина Марковић (3-5), старија група – Јована Војиновић и Александар Милошевић (7-2). У припреми нашег учешћа нарочито су се ангажовале: учитељица Весна Милеуснић, наставница Физичког васпитања Драгана Шкембаревић и др Невенка Пјевач, вероучитељ. Премда су сва деца победници, јер су учествовала у овако значајном догађају и на овако велики празник, морамо истаћи да су постигнути и веома лепи резултати: Јована Војиновић – освојила је 1. место у категорији старијих девојчица, Катарина Марковић – 2. место у категорији млађих девојчица и Александар Милошевић – 3. место у категорији старијих дечака. Честитамо од срца на оствареном успеху!

"СТЕРИЈИН" НОВОГОДИШЊИ БАЗАР

2019.

Признање за нашу школу

ОШ „Јован Стерија Поповић“ одувек је неговала савремени приступ настави и трудила се да применом информационо-комуникационих технологија у настави значајно допринесе подизању квалитета наставе.

У вези са тим, покренули смо пројекат „Вики Школарац“ , као прва Основна школа у Србији са овом идејом.

Поносно вас обавештавамо да је наставница математике и информатике Сања Јечменица добитница награде на конкурсу за наставнике основних школа „Дигитални час“, под покровитељством Министарства трговине, туризма и телекомунуикација. Она је освојила трећу награду међу 375 пријављених радова. Награђени рад под називом „Вики школарац“ је у области групе предмета математике, рачунарства, информатике и техничког образовања. Овом успеху значајно су допринели, својим трудом, радом и залагањем, ученици наше школе који тренутно похађају седми разред.

22.октобар 2018.

ПРОСЛАВИЛИ СМО ДАН ШКОЛЕ

Ове школске године, наш Дан школе обојили су многи значајни јубилеји.

Кроз разне програмске садржаје обележили смо:

 1. „Два века од првог објављивања „Српског рјечника“ (1818. год) Вука С. Караџића
 2. “ 150 година од Вукове победе“
 3. „Михаило Петровић Алас – 150 година од рођења“
 4. „Сто година од пробоја Солунског фронта и краја Великог рата“
 5. „Наша телевизија – 60. рођендан РТС“

За припрему изложбених паноа, цртежа, 3 хора, сценских тачака и приредбе, ангажовало се близу 300 ученика од 1. до 8. разреда, што значи да је сваки 3. ученик наше школе био ангажован. СВИ уче(с)ници унели су неочекивану енергију у реализацију овог пројекта, на велику радост и задовољство пиблике и наставника који су их спремали: Нада Митровић Узелац, Невенка Пјевач, Јован Кантар, Данијела Матић, Марија Милинковић и Маријана Вељић. У програму свечане академије, учествовали су и наши гости из Метлике (Словенија) и из Велике Греде (Србија). Запослени у нашој школи, на најпримеренији начин, обележили су стогодишњицу пробоја Солунског фронта и краја Великог рата, посетивши Солун и Српско војничко гробље на Зејтинлику.

ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ У ФУДБАЛУ

Ученице наше „Стерије“освојиле су ПРВО место на новобеоградском такмичењу у фудбалу, у конкуренцији девојчица V-VI и VII-VIII разреда, изборивши пласман за градско такмичење! Браво! Идемо даље!

Scroll to Top